På Sundsvalls Gummiverkstad är vi måna om säkerhet. Och en stor del av det är att välja rätt däck för din bil och framförallt se till att de håller en bra kvalitet över tid. Här spelar däcktrycket en viktig roll – här är några enkla saker du ska tänka på.

Trycket påverkar slitaget

Om du har rätt däcktryck får däcket optimal kontakt och grepp mot vägbanan, vilket även gör att slitaget blir mindre och sprids jämnt över större yta på däcket. Med för mycket luft i däcket får du en rundad kontakt mot vägen med större slitage på mitten av däcket. Med för lite luft slits ytterkanterna av däcket.

Kylan påverkar

Däcktrycket förändras beroende på luftens temperatur. Därför ska du alltid kontrollera och pumpa däcken i utomhustemperatur, speciellt viktigt när det blir extra kallt. Om du gör långa resor mellan tempererade zoner, t ex mellan Malmö och Norrland, kan du behöva kontrollera däcktrycket en extra gång på vägen.

Kontrollera ofta

Ta för vana att kontrollera trycket varje gång du tankar eller en gång i månaden. Och alltid innan du ska göra en långresa. Då har du koll på eventuellt läckande ventiler eller andra förändringar som kan påverka körningen.

Olika tryck fram och bak?

I bilens manual står vilket däcktryck du ska ha på just din bil och det varierar beroende på bilmodell, däckstorlek mm. Ibland kan biltillverkaren dessutom rekommendera olika däcktryck fram och bak samt att du ska ha ett högre däcktryck om bilen är fullastad. Så ta en extra kik i manualen om du ska ut på semesterresa med fullpackad bil.

Välkommen in till oss på Sundsvalls Gummiverkstad så hjälper vi dig med däckbytet!

Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck 3,0 mm.

Sommardäck eller vinterdäck?

Läs mer om vilka datum, regler & lagar som gäller för sommar- och vinterdäck här >>